גלאוקומה היא מחלת עיניים נפוצה אשר גורמת נזק לעצב הראייה. בדרך כלל אצל אנשים החולים במחלה, ישנו לחץ תוך עיני גבוה, אך זהו לא תמיד בהכרח המצב. גורמי סיכון נוספים אשר עלולים לגרום לגלאוקומה או מצב דמוי גלאוקומה הם גיל מבוגר, היסטוריה משפחתית של מחלות עיניים, קרנית דקה, קוצר ראיה, סכרת, לחץ דם גבוה ואף שימוש בסטרואידים. כמו כן, לגברים סיכוי גבוה יותר לחלות במחלה מאשר נשים.
"גלאוקומה – הגנב השקט של הראייה"
כיצד מאבחנים את הגלאוקומה בשלב מוקדם?
מי שאינו נמצא בתוך קבוצת הסיכון, רצוי שיבצע בדיקות עיניים כלליות לפחות פעם בשנה החל מגיל 40, ומי שנמצא בתוך קבוצת הסיכון, אפילו בגיל מוקדם יותר.
הבדיקות עצמן מתמקדות בשלושה גורמים: לחץ תוך עיני, בדיקת שדה הראייה ובדיקת עצב הראייה.
בדיקות לחץ תוך עיני הן הבדיקות הוותיקות ביותר ובעבר נעשו באמצעות מכשיר בשם טונומטר. כיום מקובל להשתמש במכשירים משוכללים ומדויקים יותר, חלקם אף ניתנים לשימוש ביתי.
הבדיקה הבאה היא בדיקת שדה הראייה. שדה הראייה הוא הראשון להיפגע מן המחלה, אך רבים מן החולים לא מרגישים את הצמצום בשדה הראייה עד שהוא משפיע גם על הראייה המרכזית. בדיקת שדה הראייה מתמקדת בכל עין בנפרד, בשתי העיניים ובכל האזורים, ולא רק במרכז השדה. כך אפשר לזהות אזורים "מתים" שקשה להרגיש בהם.
הבדיקה האחרונה והאפקטיבית ביותר היא בדיקת עצב הראייה, בה בודקים את מצבו של עצב הראייה ומידת הנזק (אם ישנו) לפני שהוא מתבטא בצמצום שדה הראייה. המכשיר המשמש לבדיקה זו הוא אופתלמוסקופ, באצעותו מכוונים קרן אור ישירות אל פנים העין או מבצעים הדמיה שלה.
טיפול אקטיבי במחלה
הטיפול האקטיבי במחלה ברפואה המערבית מתרכז בשמירה על לחץ תוך עיני תקין באמצעות שימוש בטיפות או כדורים. לכל הטיפולים הללו ישנן תופעות לוואי אפשרויות וגם הטפטוף של הטיפות לתוך העין הוא לא תמיד פשוט.
בנוסף לכך, כאשר המקור למחלה הוא לא רק לחץ תוך עיני, הטיפול הוא מורכב יותר מכיוון שיש להבין מהי הסיבה המרכזית לסימפטומים.
מלבד הטיפולים הללו, קיימים גם טיפולים משלימים שנעשים בשיתוף פעולה עם הרופא המטפל. לדוגמה, טיפול בגלאוקומה על פי הרפואה הסינית יכלול שימוש בצמחי מרפא ודיקור סיני בנקודות מתאימות בגוף אשר משפיעות על אזור העין, כמו גם המלצות על תזונה נכונה, כפי שנפרט בחלק הבא.
איך חיים ומתמודדים עם הגלאוקומה?
לצד הטיפול במחלה, יש מספר דברים שרצוי לעשות על מנת לצמצם נזקים עתידיים ולחיות כמה שיותר בנוח גם עם המגבלות.
תזונה – תזונה עשירה ומגוונת על בסיס ירקות, ויטמינים וחומצות שומן בריאות כגון אומגה 3 עשויה לעצור את התקדמות המחלה.
אימון יום יומי ושמירה על משקל יציב – אימון יום יומי עשוי להפחית את הלחץ התוך עיני ולשפר את זרימת הדם לעצב העין. פעולות אירוביות כמו הליכה, שחייה ואפילו עבודה בגינה יכולות לעזור. יחד עם זאת, ישנן פעילויות שעשויות דווקא להגביר את הלחץ, ולכן חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל לפני שמחליטים על משטר אימונים.
כמו כן, שמירה על משקל יציב עשויה להפחית את הסיכוי לחלות בסוכרת ולכן להקטין את הסיכון לנזקים נוספים.
שמירה על לחץ דם תקין – לא רק לחץ דם גבוה יכול להיות בעייתי, אלא גם לחץ דם נמוך, וזאת מכיוון שהדם מוביל חומרים מזינים אל עצב הראייה. לפיכך, יש לבדוק את לחץ הדם על בסיס קבוע ולשמור על רמה יציבה.
ישנם גם גורמי סיכון נוספים כמו עישון וחשיפה ממושכת ולא בטוחה לשמש. חשוב לציין שיש לקחת את הטיפול הנדרש ברצינות הראויה ולעקוב אחרי הוראות הרופא או המטפל.