שושנת יריחו היא מחלת עור שנפוצה מאוד באזורים מסוימים בעולם ובעיקר במקומות מסוימים בישראל. מדובר במחלה טרופית שאנשים נדבקים בה לאחר שנעקצו על די זבוב החול אשר נושא את נגיף הלישמניה. למרות שמו של זבוב החול, מדובר למעשה ביתוש קטן מאוד ובהיר (צבעי צהוב-חום) וקשה מאוד להבחין בו.
בישראל הוא נפוץ באזורי בקעת הירדן והערבה, הרי הנגב והרי יהודה ובאיזורים מסוימים בצפון ליד טבריה והכנרת (מקור). מקור השם 'שושנת יריחו' הוא צורת הפצע שעלול להתגלות באיזור העקיצה (שושנה) והאיזור בו הוא נפוץ (יריחו).
שושנת יריחו – תסמינים
מחלת שושנת יריחו, המכונה גם "זבוב החול" או "לישמניה" מתאפיינת בהתחלה כפצע קטן שמופיע במקום העקיצה. במבט ראשוני, ניתן לחשוב שמדובר בעקיצה רגילה לכל דבר והיא נראית לא מזיקה, אבל עם הזמן הפצע מחמיר והקעיצה הופכת אדומה והפצע גדל מאוד. אחד הסימנים הבולטים ביותר למחלת שושנת יריחו זהו הכיב שעלול להיווצר ולעתים הוא יכול להיות גדול מאוד.
הפצע הגדול שמתפתח באיזור העקיצה הוא התסמין הבולט ביותר והוא גם הבעיה העיקרית. מחלת שושנת יריחו לא גורמת לבעיות רפואיות חמורות אלא אם כן הפצע מזדהם. הבעיה העיקרית במחלה זו היא שהפצע נראה מאוד לא טוב, במיוחד אם הוא ממוקם במקום חשוף, אך יתרה מכך – גם לאחר שהפצע מחלים הוא מותיר במקום צלקת. בנוסף, ישנם מקרים בהם הפצע גורם לכאב או אי נוחות מסוימת. לכן מומלץ לטפל בפצע בהקדם האפשרי. אבחון שושנת יריחו נועד כדי לטפל בפצע לפני שהוא מספיק להזדהם וכדי להעלים את הסימנים בהקדם, אך חשוב גם לדעת שהעקיצה אינה מסכנת חיים.
איך אפשר להימנע משושנת יריחו?
אם אתם קוראים מאמר זה, סביר להניח שמאוחר מדי. הימנעות משושנת יריחו היא כמו הימנעות מכל יתוש או חרקים אחרים. השתמשו בדוחי יתושים וברשתות נגד מעופפים. אם נעקצתם מיתוש ואזור העקיצה מחמיר כדאי ללכת לרופא עור כדי לאבחן.
האם מדובר במגפה בשנת 2018?
בתקופה האחרונה יוצא לשמוע על כל מיני מומחים שמזהירים מפני זבוב החול. הם טוענים שהלישמניה הופך למגיפה. מצד שני, להלחיץ את האוכלוסיה יהיה דבר מיותר לחלוטין. משרד הבריאות טוען שהמצב רחוק מלהיות מגיפה ושדווקא יש ירידה בשנים האחרונות. המשרד לאיכות הסביבה העלו את התקציב בטיפול במצב כדי להפחית את הפאניקה. סה"כ, בין אם מדובר במגיפה ובין אם לא, אין משהו שאתם יכולים לעשות בנידון ולכן פשוט אל תיכנסו לפאניקה והמשיכו את חייכם כרגיל עם קצת עירנות יתרה, אבל אין סיבה ללחץ.
שושנת יריחו – אבחון
אבחון המחלה מבוצע על ידי בדיקה מיוחדת הנקראת "בדיקת צביעת גימזה" והיא עוזרת לאבחן את המחלה ואף לזהות את סוג הטפיל שהעביר אותה ולאמת האם מדובר בב'לישמניה' או בשמה 'שושנת יריחו'. האבחון מתבצע באמצעות לקיחת דגימה מהפצע/כיב. על מנת לזהות את סוג הטפיל במדויק יש לבצע בדיקה נוספת שנקראת בדיקת PCR.
שושנת יריחו – טיפול
ישנם סוגים שונים של טיפולים בשושנת יריחו. הטיפולים משתנים לפי המלצת רופא העור ולפי המלצות של מומחים שונים בסוגי הטיפול השונים. בין הסוגים השונים של הטיפולים קיימים
- מריחה של משחה אנטיביוטית (לדוגמא: לשקוטאן)
- מריחה של משחה מצמחי מרפא ברפואה הסינית
- זריקה שבועית
- צריבה של הנגע עם חנקן נוזלי
- ועוד…
בנוסף, ישנם טיפולים להקלה על הכאבים, בין ברפואה המערבית ובין ברפואה הטבעית.
שושנת יריחו – טיפול טבעי
על פי הרפואה הסינית שושנת יריחו מטופלת בצורה עקיפה יותר ולאו דווקא באיזור הפצע עצמו. במקרים רבים יש קשר להיחלשות הטחול או לבעיות נפשיות ולכן הטיפול אצל מרפאים טבעיים יהיה לעתים קצת שונה. כמובן שיש כאלו שימליצו להשתמש במשחות טבעיות וזוהי בהחלט אופציה ראויה לנסות. כמובן בעצת מומחים בלבד. גם ברפואה ההודית יש פתרונות יעילים לטיפול במחלה. בין הפתרונות הטבעיים שרבים ממליצים ברפואה הטבעית תמצאו:
- מי כסף קולואידים
- אגוז שחור
- טרפנטין
כל אלו כמובן משמשים בטיפול באמצעות מתכונים וטכניקות מיוחדות במינונים הנכונים ולפי המלצות של מומחים ואין לנסות בבית ללא התייעצות עם מומחה.