החוויה הסומטית: טיפול SE כאמצעי להתמודדות עם טראומה

מאת בריאות פלוס  ·  15 בדצמבר 2019

יואל חווה תאונת דרכים קשה לפני כעשור שהצריכה שיקום ממושך. על אף הפציעה הקשה, כמעט ולא נותרו צלקות על גופו שיעידו על שאירע ועובר אורח לא יוכל לנחש את המאורעות שעבר  והמראות שראה. עם זאת, נפשו של יואל השתנתה ללא היכר והזיכרונות אינם מרפים ממנו, למרות פרק הזמן הממושך שעבר. חלקם אצורים בגופו כאנרגיה כלואה.

כך למעשה, אדם נורמטיבי זה נאבק עם החזרה לשיגרה, כשחש שחייו קטועים לשניים: לפני ואחרי התאונה. מאז, יש לו שינה קלה ומלווים אותו סיוטים חוזרים ונשנים, עצבנות וחוסר יכולת להתרכז ולחשוב בבהירות. יואל, על אף השיקום הפיזי שעבר, נותר מצולק בנפשו עם טראומה קשה ממנה טרם הצליח להתנער.

מהו טיפול SE?

בטרם נקפוץ אל המים ונסביר את אופיו של הטיפול, מן הראוי שנעמיק מעט יותר בשאלה, מהי טראומה נפשית?

תגובתו של יואל היא טבעית. באופן לא צפוי, נאלץ להתמודד עם אירוע אשר הציב את חייו בסכנה ובתחושת חוסר אונים מוחלטת. מערכת העצבים שלו לא יכלה להכיל זאת ויואל חש מוצף. התגובה של יואל לארוע, על אף היותו ארוע חד-פעמי, מתאפיינת במחשבות על אותו יום, שחזורים של רגעים מסוימים (”פלאשבקים"), וכמוהם גם תגובות פיזיות שונות, כמו לחץ דם גבוה, דופק מואץ וזיעה קרה. בעקבות טריגרים מסוימים, האירוע נחווה פעם אחר פעם, והופך למעין "מעגל קסמים" ממנו יואל מתקשה להיחלץ.

החווית הסומטית

החווית הסומטית (Somatic Experiencing), הינה גישה טיפולית אשר במהותה מתמקדת בטיפול בטראומה אך מתאימה לטיפול במצבים נוספים, כמו למשל, חרדה.

כמו כל אחד אחר, יואל נרתע מן ההיבטים הגופניים והנפשיים של שחזור החוויה הטראומתית (לדוגמא, קוצר נשימה ודפיקות לב מואצות, פחד מנהיגה ליד מקום התאונה) ובאופן בלתי מודע מכניס עצמו אל תוך מועקה נפשית עצומה יותר. במהלך הטיפול באמצעות SE הוא מתמודד עם ה"מפלצת" הכה מרתיעה ורוכש כלים שמאפשרים לו להתמודד טוב יותר ולהשתחרר מן האנרגיה השלילית האצורה בתוכו.

אודות החווית הסומטית

טכניקה טיפולית זו פותחה על-ידי הפסיכולוג האמריקאי ד"ר פיטר לוין ומתמקדת בקשר שבין הגוף לנפש.

המטרה היא להביא לריפויו של האדם מן הטראומה הנפשית הקשה דרך הרגעת מערכת העצבים שלו, אשר נותרה דרוכה מאז הארוע, בהיכון לארוע הבא. כשבמהלך התהליך הטפולי, המערכת נרגעת והמוח מבין שהארוע אכן הסתיים, הסימפטומים הנפשיים הפוקדים את המטופל מדי יום, כולל לעתים תסמינים פיזיים לחלוטין, נוטים להתפוגג.

מן הראוי לציין כי טראומה נפשית איננה שמורה רק לחוויות מן השירות הצבאי או מתאונת דרכים קשה. טראומה נפשית יכולה להיגרם משלל אירועים בהם חש האדם חוסר אונים החל מאובדן מצער ועד לתקיפה מינית. בנושא זה חשוב להזכיר, שכדי להבטיח סביבה טיפולית נכונה, שתאפשר לאדם להתחבר לכוחות הרפוי הטמונים בו, מומלץ לבחור מטפל/ת בקפידה. לעתים עלולה להיות התלבטות בין מטפל פרה-רפואי (שלא מתמחה בפסיכותרפיה) לבין פסיכולוגית קלינית אשר מתמחה בטראומה. כאמור, במקרה האחרון, מדובר בבחירה אשר תאפשר מפגש מבוקר והדרגתי עם האירוע הקשה לצורך עיבודו והשלמתו במהלך הטיפול.

כיצד הטיפול נראה בפועל?

בסביבה הטיפולית הבטוחה אשר נרקמת בין המטפל למטופל, המטפל/ת מבקשים לאפשר למטופל לסיים את הארוע הטראומטי (שבעצם המשיך למשוך בחוטים מאחורי הקלעים ולנהל אותו למרות שכביכול הסתיים) תוך כדי שחרור האנרגיה האצורה בגוף בצורה מבוקרת והדרגתית. בעזרת טכניקת טיפול זו, תוך שילוב כלים נוספים וחשובים, רבים הסובלים מטראומות ואף חרדות ומצבי מתח מתמשכים, מקבלים חזרה את השליטה שאבדה להם עם השנים.

אולי יעניין אותך...
אהבתם? שתפו

הפופולריים ביותר


רוצים לפרסם מאמר באתר? פנו אלינו!