אבחון פסיכולוגי הוא שם כולל למספר בדיקות והערכות אשר מטרתם לתת לפסיכולוג תמונה ברורה יותר לגבי הפרט ולספק תובנות לגבי התנהגותו, אישיותו וכישוריו. הבדיקה הפסיכולוגית מסייעת לקבוע מהו הגורם להפרעות ההתנהגות, ואבחון זה, ינחה אותנו לטיפול המתאים.
מתי מבצעים אבחון פסיכולוגי?
קשת הסימפטומים להפרעה פסיכולוגית היא רחבה. כאשר למשל הילד חווה קשיים לימודיים וחברתיים או מבוגר שמתקשה לשמור על יחסים אישיים, מקום עבודה וסובל מהתפרצויות זעם נהוג לעבור אבחון פסיכולוגי במידה ואין גורם ברור לבעיה לאחר שעבר סדרת בדיקות.
עקרונות בסיסיים לאבחון פסיכולוגי
ישנם כמה עקרונות בסיסיים שפסיכולוגיים עובדים לפיהם. למשל, הבדיקות שמבוצעות במהלך האבחון, לא חושפות באופן ישיר תכונות או יכולות אך הן יעזרו למאבחן להסיק מסקנות לגבי האדם הנבדק.בנוסף הבדיקות צריכות להיות אמינות ועקביות וצריכות להתבצע על ידי אנשי מקצוע מוסמכים בלבד. כמו כן, המסקנות והתוצאות מאבחון פסיכולוגי עשויות להיות מושפעות ממצב של עייפות, חרדה ולחץ, הפרעות אישיות או נזק מוחי ויש לקחת זאת בחשבון ולהיות עירניים לשינויים פיזיים אצל הנבדקים. זאת ועוד, תוצאות האבחון צריכות להתפרש ביחד עם הנתונים ההתנהגותיים האחרים וכוללות בתוכן גם היסטוריית התנהגות של הנבדק. תוצאות האבחון אינן נקבעות על סמך תשאול אחד בודד.
איזה בדיקות כולל האבחון הפסיכולוגי?
כחלק מהאבחון, מבוצעות מספר בדיקות. קיימים מבחנים שונים שמטרתם לבחון את רמת הידע, המיומנות והאישיות של הנבדק. המבחנים מותאמים לגיל וקבוצת שיוך על מנת לקבל תוצאות כמה שיותר מדויקות לפי השלב בחיים בו נמצא הנבדק. מרכיב נוסף באבחון הפסיכולוגי הוא תצפיות. תצפיות של הנבדק בסביבתו הטבעית (לרוב מבוצע על ילדים) יכולות לספק מידע בעל ערך רב לגבי מרכיבי אישיותו בבית, עם חברים, בבית ספר, ועוד. התצפיות עוזרות להבין בצורה חזותית התנהגויות שעד כה נשמעו מהצד של הילד או ההורים. כמו כן, אחד מהכלים החשובים באבחון הוא הראיונות האישיים.
אם מדובר בילדים אגב, הראיונות מתבצעים גם מול הילד וגם אל מול ההורים והמשפחה הקרובה. בראיונות, יש לנבדקים אפשרות להסביר יותר טוב מה עובר עליהם מאשר מבחנים שנמדדים בציונים. כך, המאבחן מקבל פרספקטיבה ברורה יותר על המצב ואישיות הנבדק. הראיון יכול להמשך בין חצי שעה לשעה וכולל שאלות על ההיסטוריה האישית של הנבדק וילדותו, חוויות חיים מהתקופה האחרונה, שאלות על המשפחה, שאלות בנוגע לבית הספר, עבודה ועוד. ישנן כמה בדיקות פסיכולוגיות נוספות שנערכות כחלק מהאבחון הפסיכולוגי. בין היתר מבחני אישיות, מיומנויות, כישורים וכו'.
כאמור, אבחון פסיכולוגי הוא כלי רב עוצמה אשר עוזר לאדם ללמוד יותר על עצמו ולמאבחן להבין מה הטיפול הספציפי שנדרש האדם לעבור. בסיום האבחון, המאבחן יודע להתאים תוכנית טיפול שמומלצת עבור המאובחן על מנת לשפר את איכות חייו וכדי ללמוד וליישם אסטרטגיות התמודדות עם הפרעות פסיכולוגיות שונות.
לעתים, האבחון הפסיכולוגי הוא חלק מתהליך אבחון הנועד לאתר לקויות למידה. אבחון זה נקרא אבחון פסיכודידקטי.